Fertiliteit op maat

Zwanger worden en kinderen krijgen, gaat jammer genoeg niet altijd snel of probleemloos. We ondersteunen je met de juiste behandeling om je kinderwens waar te maken.

Stap één: onderzoek

Aan elk advies of behandelingstraject gaat een fertiliteitsonderzoek vooraf. Zo kijken we samen naar jouw unieke situatie en mogelijke trajecten op maat.

Maak een afspraak

Behandelingen

Na een onderzoek kijken we welke behandelingen aangewezen zijn in jouw situatie.

Behandelingen

Gerichte ondersteuning met het oog op ouderschap

Moderne zorg, aangepast aan jouw specifieke situatie

Bij Centrum decleer denken we altijd net iets verder. Met respect en professionaliteit leven we ons in jouw situatie in. Zo brengen we het totaalplaatje in beeld van welke zorg jij nodig hebt. Van medische behandeling tot psychologische ondersteuning en alle specifieke uitleg.

Maak een afspraak

Vragen en antwoorden

Lees hier de antwoorden op een aantal vaak voorkomende vragen rond infertiliteit. We staan je graag bij met bijkomende vragen.

Neem contact op
  • Wij zijn een lesbisch koppel of ik ben een alleenstaande vrouw met kinderwens, zijn wij ook welkom?

    Absoluut! Door middel van gebruik van anonieme of gekende spermadonatie, kunnen we jullie ook helpen met jullie kinderwens.

  • Welke onderzoeken gebeuren er allemaal?

    Bij de evaluatie van onvruchtbaarheid kunnen de volgende onderzoeken worden uitgevoerd:

    1. Medische geschiedenis en lichamelijk onderzoek
    2. Sperma-analyse
    3. Bloedonderzoeken
    4. Beeldvorming/echografie
    5. Laparoscopie (kijkoperatie in de buik), hysteroscopie (kijkoperatie in de baarmoeder) en chromopertubatie (testen van de doorgankelijkheid van de eileiders)

    Welke onderzoeken we uitvoeren, is afhankelijk van jouw specifieke situatie.

  • Hoe lang duurt het gemiddeld om zwanger te worden?

    Het duurt gemiddeld 6 tot 12 maanden om zwanger te worden. Ongeveer 85% van de heteroseksuele koppels zal binnen een jaar zwanger worden als ze regelmatig onbeschermde seks hebben. Als er na een jaar nog geen zwangerschap is, wordt het aanbevolen om medische hulp in te roepen.

  • Wat is de meest geschikte behandeling voor mij?

    De behandeling hangt af van de oorzaak van onvruchtbaarheid en kan bestaan uit:

    • Medicatie: om de ovulatie te stimuleren (bijvoorbeeld letrozole)
    • Chirurgie: Om fysieke problemen zoals vleesbomen of verklevingen te corrigeren
    • Geassisteerde vruchtbaarheidsbehandelingen: Zoals intra-uteriene inseminatie (IUI),  in-vitrofertilisatie (IVF) of intra-cytoplasmatische sperma injectie (ICSI)

    Levensstijl-aanpassingen: Verbeteringen in dieet/gewicht, en het vermijden van schadelijke stoffen zoals roken of alcohol

  • Welke rol spelen levensstijlfactoren bij vruchtbaarheid?

    Levensstijlfactoren spelen een belangrijke rol bij vruchtbaarheid:

    Gezond gewicht: Zowel ondergewicht als overgewicht kunnen de vruchtbaarheid beïnvloeden. Meer en meer merken we dat overgewicht niet alleen zorgt dat je moeilijker zwanger wordt, maar ook dat er veel meer complicaties tijdens de zwangerschap optreden. Een gezond gewicht is dus zeer belangrijk in functie van een kinderwens én een veilige zwangerschap.

    Roken en alcohol: Beide kunnen de vruchtbaarheid verminderen.

    Lichaamsbeweging: Regelmatige, gematigde lichaamsbeweging kan helpen bij het bekomen en behouden van een gezonde levensstijl.

  • Zijn er alternatieve behandelingen of complementaire therapieën die kunnen helpen bij het verbeteren van de vruchtbaarheid?

    Ja, sommige alternatieve en complementaire therapieën kunnen helpen. Zoals acupunctuur, kruiden, voedingssupplementen, yoga en meditatie. Ook osteopathie kan een ondersteunende rol spelen.

    De effectiviteit van veel van deze therapieën is niet wetenschappelijk aangetoond, maar sommige vrouwen hebben hier baat bij.