Over endometriose

Bij endometriose groeit weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies elders in het lichaam. Het veroorzaakt pijn en kan het zwanger worden aanzienlijk bemoeilijken.

Symptomen van endometriose

Pijn, vruchtbaarheidsproblemen en vermoeidheid

Het weefsel buiten de baarmoeder kan zich bevinden op verschillende plaatsen in de buik. Op de eierstokken, de eileiders, de buitenkant van de baarmoeder, in de bekkenholte, ter hoogte van de blaas of op de darmen. Het kan ook voorkomen ter hoogte van het middenrif en in de borstholte.

Het zorgt er voor ontstekingen die zeer pijnlijk kunnen zijn, en vaak zelfs voor littekens en verklevingen van organen en andere structuren kunnen zorgen.

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Ernstige menstruatiepijn
  • Pijn bij plassen of ontlasting tijdens de menstruatie
  • Pijn tijdens geslachtsgemeenschap
  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • Vermoeidheid, diarree, constipatie, een opgeblazen gevoel en misselijkheid

De klachten variëren dikwijls van persoon tot persoon en houden niet noodzakelijk verband met de mate waarin endometriose aanwezig is.

Multidisciplinaire aanpak van endometriose

Er wordt nauw samengewerkt tussen de verschillende disciplines betrokken bij de diagnose en behandeling van de endometriose.

Maak een afspraak

Behandeling van endometriose

De behandeling van endometriose is vaak een uitdaging. Het doel van de behandeling is in de eerste plaats om pijn te verlichten. Maar ook om de groei van endometriose te vertragen en de vruchtbaarheid te bevorderen waar nodig. Er zijn verschillende manieren van aanpak mogelijk.

Vragen en antwoorden

Lees hier de antwoorden op een aantal vaak voorkomende vragen rond endometriose. We staan je graag bij met bijkomende vragen.

Neem contact op
  • Kan endometriose invloed hebben op mijn vruchtbaarheid?

    Ja, endometriose kan de vruchtbaarheid beïnvloeden. Het kan problemen veroorzaken zoals verstoorde ovulatie, ontstekingen en littekenvorming, wat de kans op een natuurlijke zwangerschap kan verminderen. Maar dat is zeker niet bij iedereen met endometriose het geval.

     

  • Wat veroorzaakt endometriose?

    De exacte oorzaak van endometriose is onbekend, maar een combinatie van verschillende mogelijke factoren zijn genetische aanleg, problemen in het immuunsysteem, een embryologische oorzaak, en andere hypotheses. Er is nog steeds geen medisch consensus en retrograde menstruatie (waarbij menstruatiebloed terugvloeit door de eileiders in de bekkenholte) staat der discussie.

  • Is er altijd een operatie nodig bij endometriose?

    Nee, een operatie is niet altijd nodig bij endometriose. De behandeling hangt af van de ernst van de symptomen, de locatie van de letsels, infertiliteit en de impact op de levenskwaliteit.

    Functionele klachten als gevolg van endometriose kunnen de levenskwaliteit enorm beïnvloeden. Mogelijke verlichting kan door medicamenteuze behandeling, zoals pijnstillers en hormonale therapieën, innovatieve interne osteopathische behandelingen, acupunctuur en voedingsadvies.