Chirurgie: een kijk­operatie voor diagnostiek en behandeling van vrucht­baarheid­sproblemen

Chirurgie kan in bepaalde gevallen een belangrijke rol spelen in het fertiliteitstraject. Met een kijkoperatie (laparoscopie of hysteroscopie) onderzoeken we de baarmoeder, eileiders en eierstokken. Waar mogelijk corrigeren we meteen eventuele afwijkingen die de zwangerschap kunnen bemoeilijken.

Wat is fertiliteit sparende chirurgie precies?

Bij fertiliteitsgerelateerde chirurgie maken we gebruik van twee technieken om de inwendige organen van de vrouw te onderzoeken en behandelen:

  • Laparoscopie: een kijkoperatie waarbij we via kleine openingen in de buik verklevingen, cysten, endometriose of andere afwijkingen kunnen vaststellen en direct behandelen. Tijdens deze procedure onderzoeken we ook de doorgankelijkheid van de eileiders met behulp van een blauwe vloeistof.
  • Hysteroscopie: Hierbij bekijken we de binnenzijde van de baarmoeder via de baarmoederhals. Zo kunnen we afwijkingen zoals poliepen, vleesbomen (myomen) of baarmoederseptums opsporen en verwijderen.

Beide operaties gebeuren onder volledige narcose.

Voor wie is chirurgie geschikt?

Vragen? Neem contact op.

Chirurgie wordt vaak ingezet wanneer je niet spontaan zwanger wordt of wanneer de oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen onduidelijk is. Het is onder andere aangewezen in de volgende gevallen:

  • Onverklaarde subfertiliteit: Wanneer andere onderzoeken geen duidelijke oorzaak voor de vruchtbaarheidsproblemen aantonen.
  • Endometriose: Zowel oppervlakkige als diepe endometriose kunnen tijdens een laparoscopie worden opgespoord en behandeld.
  • Aangeboren afwijkingen of verklevingen: Abnormale structuren in de baarmoeder of eileiders kunnen we tijdens een kijkoperatie corrigeren.

Hoe ziet de behandeling er uit?

BEHANDELING

Afhankelijk van de situatie voeren we een laparoscopie of hysteroscopie uit. Bij een laparoscopie maken we kleine openingen in de buik en brengen we een camera in om de buikholte te onderzoeken. Indien nodig behandelen we meteen afwijkingen zoals verklevingen of endometriose.

Bij een hysteroscopie gaan we via de baarmoederhals de baarmoeder binnen om poliepen, vleesbomen of andere afwijkingen te verwijderen. Beide procedures vinden plaats onder narcose en vergen meestal een relatief korte herstelperiode.

Hoe maakt Centrum Decleer het verschil?

Bij Centrum Decleer bieden we een persoonlijke en multidisciplinaire aanpak. We werken nauw samen met ervaren urologen en darmchirurgen in het Jan Palfijn Fertiliteitscentrum. Je kan ook bij Centrum Decleer in Aalter op consultatie komen bij de chirurgen.

De chirurgische ingrepen worden snel gepland met minimale wachtlijsten, zodat je traject zo soepel mogelijk verloopt.

Dankzij onze jarenlange ervaring in fertiliteit sparende chirurgie zorgen we voor een patiëntvriendelijke, zorgvuldige behandeling die helemaal is afgestemd op jouw specifieke noden.

Maak een afspraak